O legendă despre o „comoară" îngropată adânc a pus pe jar zeci de săraci din Aninoasa. „Comoara" este un şantier şi mai multe utilaje care ar fi fost îngropate înaintea unei vizite pe care trebuia să o facă Nicolae Ceauşescu în oraşul minier.
Aninoasa este unul dintre cele mai sărace oraşe din judeţul Hunedoara unde închiderea Exploatării Miniere a adus declinul. Tinerii îşi caută de lucru în altă parte, de multe ori peste graniţă, iar bătrânii se hrănesc cu amintirile din tinereţea lor. Pe fondul aceste adânciri a sărăciei, în Aninoasa a început să circule o poveste care, dacă s-ar dovedi reală, i-ar scoate pe mulţi din sărăcie: „comoara de la Aninoasa". De fapt, este vorba de un şantier ridicat de regimul comunist pentru proiectele de industrializare a ţării, în care erau mai multe utilaje şi echipamente, care ar fi fost îngropate, după ce nu şi-au mai dovedit utilitatea. Oamenii spun că „s-a primit un ordin de la Bucureşti, chiar înainte de o vizită în zonă a lui Nicolae Ceauşescu". Se spune că într-o singură săptămână, au dispărut sub pământ autobaze întregi din Aninoasa, care au fost acoperite de iarbă, flori şi copaci.
Bătrânii: poveştile sunt adevărate
Bătrânii din Aninoasa cred că toate poveştile sunt adevărate şi rememorează informaţiile dobândite din tinereţea lor. In anii 1970, Ceauşescu trebuia să meargă şi în Aninoasa într-o vizită făcută în Valea Jiului, dar până la urmă a trecut doar prin Iscroni. „Se lucra aici cu de toate, cu buldozere, excavatoare, camioane. Erau multe care lucrau pentru mină. Eu sunt sigur că au rămas abandonate şi îngropate. Pe vremea comuniştilor se lucra, nu glumă, nu ca acum. Nimeni nu le-a mai scos, dar acum ce să mai faci cu ele, că sunt mâncate de rugină", spune nea Adalbert, un pensionar din minerit. Acum, săracii se gândesc să se apuce de săpat. Nimeni nu ştie însă cu exactitate unde se află locul unde