Cu multă vreme înainte de sosirea premierului israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, mass-media israeliană părea că ştie cum va fi primi acesta şi ce va discuta cu preşedintele american, Barack Obama.
Ultima lor întâlnire, din mai 2010, s-a încheiat dezastruos. În niciuna din problemele discutate nu a existat un acord. Ziariştii nu au fost lăsaţi atunci să fotografieze şi cei doi oficiali nu s-au prezentat împreună pe peluza de la Casa Albă la o conferinţă de presă. Mass-media israeliană subliniază că, de această dată, americanii şi israelienii au făcut tot posibilul ca întrevederea să strălucească.
"Au fost la Casa Albă mai mulţi ziarişti şi oameni ai televiziunii decât la ceremonia înmânării Premiilor Oscar", scrie cotidianul "Haaretz", citându-l pe Michael Oren, ambasadorul Israelului la Washington.
Nu se ştie exact ce au discutat cei doi lideri şi dacă au abordat chestiunea sensibilă a colonizărilor israeliene. "Cuplul ciudat: Obama - Netanyahu s-a străduit să afişeze o bună prietenie", comentează cotidianul "Maariv". "Preşedintele SUA a renunţat la mutra plictisită, iar Netanyahu nu s-a mai plâns. Ambele părţi au avut un interes major ca întâlnirea de la Casa Albă să pară un succes.
Obama „a schimbat foaia"
Obama, care a văzut din prima clipă în Guvernul lui Netanyahu o piedică în progresul tratativelor de pace, nu numai din cauza componenţei coaliţiei guvernamentale, ci şi din cauza lui Netanyahu însuşi, a schimbat foaia... întrebarea interesantă este de ce Obama a schimbat acum tactica?", se întreabă autorul comentariului.
Potrivit aceluiaşi cotidian, schimbare de tactică se datorează unei noi analize efectuate la nivelul de vârf american. Continuarea presiunii asupra lui Netanyahu ar putea provoca ruperea echilibrului, şi aşa atât de problematic, din zonă. În plus, Obama se află într-un moment sensibil: în noiembri