România nu are o strategie clară pentru evitarea inundaţiilor dramatice şi nici planuri clare de amenajare a râurilor care devin periculoase atunci când precipitaţiile depăşesc aşteptările, spune Răzvan Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, hidrotehnician de meserie, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru România Liberă. Din acest punct de vedere, cele mai periculoase sunt Siretul şi Prutul, fiindcă înainte de 1989 regimul comunist se temea să facă investiţii în apropierea graniţei cu URSS. Secretarul de stat Murgeanu ne-a mai declarat că există mari concerne din Olanda, Grecia şi Turcia interesate să concesioneze Canalul Dunăre-Bucureşti.
De ce credeţi că hidrologii români nu au prevăzut nici creşterile istorice ale Dunării şi nici inundaţiile din aceste zile?
R.M.: Nimeni nu poate spune cu exactitate ce cantitate de apă va veni într-o unitate de timp. Pe de altă parte, principalul afluent al Dunării este Sava, cel mai mare râu al Serbiei. Ravagiile cele mai mari au fost făcute de Prut şi Siret. Prognozele primite de la ucraineni au fost irelevante, mai slabe decât ale noastre.
Datele hidrologilor sârbi au fost mai bune?
R.M.: Nici măcar cât ale ucrainenilor. De la sârbi aflăm doar debitele, dar nu putem şti cât de mult se va umfla Sava, pentru a face pronosticuri asupra Dunării.
România nu poate obţine informaţii din Ucraina şi Serbia, fiindcă nu există sisteme de comunicare instituţionalizate între aceste ţări sau fiindcă Belgradul şi Kievul nu furnizează date în timp util?
R.M.: Sistemele tehnice din Ucraina şi Serbia sunt mult mai slabe decât ale noastre. Noi avem un suport de evaluare extrem de avansat şi nu avem nici un motiv să dăm vina pe Administraţia Naţională de Meteorologie.
Dar pe cine ar trebui să dăm vina?
R.M.: Pe despăduririle care au fost făcute iraţiona