Firmele care nu au modificat în casa de marcat TVA de la 19% la 24% riscă amenzi între 2.000 şi 4.000 de lei. În perioada următoare, comisarii Gărzii Financiare Dolj vor verifica firmele doljene dacă au evidenţiat TVA majorat de la 1 iulie, potrivit legii.
Dacă un buticar de cartier bate în casa de marcat chiar şi un bon de doi lei şi nu evidenţiază taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 24%, care este în vigoare de la 1 iulie, atunci riscă o amendă între 2.000 şi 4.000 de lei, afirmă cei de la Garda Financiară Dolj. În perioada următoare, Garda îi va vâna pe comercianţii care au case de marcat, dar care emit bonuri fiscale cu TVA nemodificat de la 19% la 24%. Lipsa TVA legal, în vigoare la această dată, este considerată ca „dată eronată“, în accepţiunea OUG nr. 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat electronice fiscale. „La articolul 4 din Ordonanţa nr. 28/1999 se arată că pe bonul fiscal trebuie să fie, printre altele, evidenţiată şi taxa pe valoarea adăugată, cu indicarea cotei de taxă, iar emiterea bonului fiscal cu date eronate se sancţionează cu amendă. Putem verifica dacă un agent economic a emis mai multe bonuri cu TVA de 19%, pentru că bonurile rămân în memoria casei de marcat, şi atunci amenda poate fi mai mare“, a arătat comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu.
Amenzile, greu de încasat
În ciuda faptului că neutilizarea caselor de marcat sau utilizarea lor în mod eronat aduc amenzi destul de mari pentru comercianţi, paradoxal, Garda Financiară nu încasează de la firme asemenea contravenţii, pentru că sunt contestate aproape de fiecare dată. Cel puţin aşa s-a întâmplat luna trecută în Dolj, când amenzi de 330.000 de lei pe nereguli în utilizarea caselor de marcat nu au fost încasate, ci contestate de firme pe diverse criterii. Amenda minimă pentru comercianţii care nu au casă de marcat este de 8.000 de le