Absolvenţii de studii superioare sau studenţii din ani terminali spun că s-au săturat să trimită CV-uri peste tot şi să nu găsească niciun loc de muncă, fie el permanent sau sezonier.
Citeşte şi:
Absolvenţii visează la facultăţile de peste hotare
Singurele oferte rămân cele din baruri ori magazine, unde studiile superioare nu sunt luate în calcul şi nici salariul nu este motivant. „Acum am trecut în ultimul an la kinetoterapie. Am venit acasă în vacanţă şi tot încerc să-mi găsesc ceva de lucru, dar singurele şanse pe care le-am avut până acum a fost să mă sune un patron de bar, care m-a refuzat când i-am spus că nu am experienţă. Este destul de greu să găseşti ceva aici", crede Iuliana Matei.
Singurii care mai au o şansă în această perioadă sunt farmaciştii, locuri vacante existând încă în oraş, în schimb amatorii sunt mai puţini. „Am dat anunţ de câteva luni, dar nu am avut succes încă. Salariile sunt mai mult decât motivante pentru acest oraş, în schimb nu avem solicitări. Cred că absolvenţii în domeniu preferă oraşele universitare, deşi aici câştigă mai bine", a spus Cătălin Oancea, reprezentantul unei farmacii din oraş.
Angajatorii spun că în această perioadă, când sunt la modă concedierile, locurile de muncă vacante sunt destul de puţine pentru cei cu studii superioare şi că sunt preferaţi cei cu experienţă. „Este ideal să angajezi un tânăr ca să-l formezi la locul de muncă, dar cei de acum nu mai sunt interesaţi să facă o carieră la locul de muncă. Nu ne permitem să angajăm pentru o perioadă scrurtă, după care să căutăm alţi oameni. Preferăm persoanele care au deja experienţă în domeniu şi care vor cu adevărat să lucreze", susţine Vasile Luca, deţinătorul unei mici firme de construcţii.