Primăriile din zona de Vest a ţării se tem să preia spitalele, din lipsa banilor. Victimele scurtcircuitului administrativ sunt plătitorii de impozite. Asupra spitalelor din zona de Vest a ţării planează o stare de incertitudine în ceea ce priveşte viitorul, din cauza problemelor dintre primării şi ministerul sănătăţii.
În Timişoara patru unităţi medicale au trecut în subordinea primăriei, însă situaţia nu este încă clară. Este vorba despre Maternitatea Odobescu, Spitalul Municipal, Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care au mari probleme cu datoriile şi cu lipsa de personal.
Primăria refuză să preia şi datoriile acestora, care se ridică la milioane de lei, şi aşteaptă ca ministerul sănătăţii să achite restanţele. Spitatele din Oradea au fost primele predate de Ministerul Sănătăţii administraţiei locale. Imediat după preluare, municipalitatea a anunţat un set de măsuri menite să îmbunătăţească serviciile oferite de unităţile medicale şi condiţiile. Una dintre măsuri este legalizarea „şpăgii”. Taxele vor fi stabilite în funcţie de complexitatea serviciilor, însă sub nivelul celor practicate în spitalele private.
Preluarea spitalelor din Arad a fost amânată de câtre consilierii locali, din cauză că aceştia vor să vadă întâi ce se va întâmpla cu datoriile. De la data de 1 iulie, spitalul din Caransebeş a fost preluat de Primăria municipiului de pe Timiş şi Sebeş. Datoriile Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş înregistrate la data de 31 mai se ridicau la suma de peste 1.900.000 de lei. Singurul spital care nu a semnat un astfel de protocol este cel de la Moldova Nouă.
La Hunedoara, a început deja schimbarea managerilor celor trei spitale, care au trecut în administrarea Consiliului Judeţean.
Șpaga" va fi legalizată în spitalele din Oradea
Spitatele din Oradea au fost primele pre