Guvernanţii au ignorat soluţiile alternative de ieşire din criză
Iulie 2010 va rămâne în istoria recentă drept luna sărăciei: creşterea TVA cu cinci puncte procentuale a dus deja la explozia preţurilor, iar tăierea salariilor bugetarilor cu 25% contribuie şi ea la scăderea puterii de cumpărare a românilor. Creşterea TVA la 24% a fost aprobată în regim de urgenţă de Guvern după ce Curtea Constituţională a respins tăierea pensiilor cu 15%. Măsura îi loveşte în mod egal pe toţi românii, fie că sunt bugetari, pensionari, angajaţi în mediul privat sau întreprinzători. Iniţial, FMI propusese TVA de 24%, cotă unică de 20% şi reducerea cheltuielilor salariale cu 20%, dar Guvernul Boc-Băsescu a "negociat" şi a încercat să arunce povara sărăciei pe umerii bătrânilor prin reducerea otova a pensiilor. Şi salariile bugetarilor au fost ajustate cu 25% în loc de 20%. A fost menţinută însă cota unică de impozitare, dar firmele au fost aspru penalizate prin introducerea impozitului minim şi, în cele din urmă, prin majorarea TVA.
Toate măsurile alternative propuse de mediul de afaceri şi Opoziţie au fost ignorate cu bună ştiinţă. Nici măcar ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, nu a fost ascultat când a cerut în Guvern eliminarea cotei unice. Impozitarea progresivă a veniturilor şi reducerea impozitului pe profit ar fi permis relansarea economiei, fără să mai fie nevoie de creşterea TVA sau de tăierea salariilor cu 25%. Premierul Boc s-a opus, pentru că măsura fusese propusă de Opoziţie, şi a majorat TVA. După ce s-a pornit tăvălugul scumpirilor, preşedintele Băsescu a ieşit şi a explicat public că nu este de acord cu majorarea TVA. De parcă până atunci nu i-ar fi cerut nimeni părerea.
Deşi clamează austeritatea şi solidaritatea, Guvernul ignoră tăierea cheltuielilor aberante ale instituţiilor publice, măsură şi ea propusă de Opo