Nicio stire timp de o zi. Asa au ales jurnalistii italieni sa protesteze, vineri, fata de un proiect de lege promovat de guvernul lui Silvio Berlusconi, asa-numita "Lege-calus", care restrictioneaza posibilitatea presei de a relata despre nereguli si abuzuri ale oficialitatilor si ridica obstacole aproape insurmontabile pentru procurorii care vor sa intercepteze convorbirile telefonice.
Dupa ce, joi, ziaristii nu au venit la serviciu, cele mai multe ziare italiene nu au aparut astazi la tarabe, iar multe dintre ele nu publica stiri nici pe paginile lor online. Protestul ziaristilor este completat, pe parcursul zilei de vineri, de agentiile de stiri si de posturi de televiziune si de radio, care au renuntat, pentru 24 de ore, la buletinele informative.
Printre institutiile media ai caror jurnalisti au aderat la greva de o zi se numara Corriere della Sera, La Repubblica, agentia ANSA, televiziunea RAI. Chiar si publicatii sportive precum Corriere dello Sport au aderat la greva, in ajunul finalei Campionatului Mondial 2010.Guvernul lui Silvio Berlusconi sustine ca proiectul de lege privind interceptarile are drept scop sa protejeze dreptul oamenilor la viata privata, in conditiile in care numarul de cazuri in care sunt interceptate convorbiri telefonice a crescut mult in ultimii ani. Dreptul la viata privata ar fi protejat atat timp cat transcrierile convorbirilor telefonice ale unor oameni care nu se afla, oficial, sub ancheta nu sunt facute publice, sustine executivul italian, dupa cum sintetizeaza agentia ANSA. Proiectul de lege a trecut deja de Senatul italian si acum se afla, pentru o ultima dezbatere, in Camera, care este asteptata sa aprobe noua legislatie inainte de a intra in vacanta, la mijlocul lunii august.
Atat jurnalistii, cat si judecatorii italieni spun ca efectele legii sunt catastrofale deopotriva pentru libertatea presei si