Popularizarea acestei modalitati de comunicare s-a facut metodic, prin contributia unei nobile doamne a Imperiului Britanic din secolul al XIX-lea: Lady Mary Wortley Montagu (1689?1762). Ca sotie de ambasador in Turcia, ea s-a dedicat studierii semnificatiei fiecarei flori si, ca o consecinta, a propus o metodologie de concepere a buchetelor, astfel incat acestea sa transmita o veste. Distinsa doamna aflase ca florile erau considerate purtatoare de mesaje inca din antichitate, in Egipt, China, India si Grecia. Lady Montagu stia, de asemenea, ca in timpul domniei reginei Elisabeta I, semnificatiile florilor erau cunoscute si ele apareau chiar si in unele versuri ale pieselor de teatru scrise de Shakespeare: rozmarin inflorit inseamna "pastreaza-mi amintirea", craita simbolizeaza "dragoste pentru o persoana casatorita", iar panseluta transmite mesajul "gandeste-te mereu la mine".
Floarea de salcam
Semnifica amicitie, iar mesajul fiind: "Prietenia ta imi este necesara".
Begonia
Simbolizeaza si ea un avertisment. Un buchet de begonii recomanda discretia asupra unei relatii, mesajul ei fiind: "Trebuie sa ne ascundem dragostea mai bine, pentru ca suntem vizati".
Floarea de mar
Reprezinta admiratia, iar mesajul transmis de un buchet alcatuit din aceste flori este: "Esti pur si simplu demn de respectul meu".
Craita
E considerata planta Soarelui, pentru ca se simte cel mai bine in locuri foarte insorite. Ea apare primavara devreme si infloreste pana la caderea brumei, cand astrul luminos nu mai poate da binefacatoarea caldura. Se spune despre craita ca devenise floarea de suflet a Fecioarei Maria, dupa rastignirea Fiului ei, si poate de aceea