Circa 150 de familii care locuiesc în cartierul Orizont ll din Paleu, ridicat de firma Raicris Construct, au fost informate la sfârşitul săptămânii trecute despre faptul că administratorul judiciar al firmei a cerut rezilierea contractului încheiat cu Electrica pentru organizarea de şantier şi, ca atare, furnizarea energiei electrice către casele situate în cartierul respectiv va fi sistată.
Proprietarii caselor sunt revoltaţi mai ales că, la cumpărarea imobilelor, dezvoltatorul s-a oferit să le asigure racordul la utilităţi. În plus, până în prezent, oamenii au achitat la zi facturile de energie electrică firmei Raicris, fără să fi rămas vreunul dator. "Nici nu mai ştim unde să mergem. Când am cumpărat casa, în contract s-a prevăzut că ni se asigură utilităţile. Acum, se sistează furnizarea curentului electric în plină vară. Ce facem?", se plânge unul din proprietari.
Administratorul judiciar al firmei Raicris, Ioan Herlea, susţine că firma Raicris nu poate să achite datoria faţă de Electrica deoarece nu are niciun leu în cont. Aflată în insolvenţă, firma Raicris are în acest moment datorii înscrise în tabelul de creanţe de 34.836.338 lei. Cea mai mare creanţă revine Băncii Italo Romena, apoi către persoana Raita Călin (20.889.000 lei), urmată de BCR, dar şi alţi câţiva creditori cu sume sub 100.000 lei.
"Raicris datorează, într-adevăr, contravaloarea lucrărilor de racordare pentru organizare de şantier. Acum, societatea este în insolvenţă şi nu mai poate plăti creanţele pentru că nu are niciun ban în conturi. Din acest motiv am şi cerut rezilierea contractului cu Electrica", explică Ioan Herlea.
Mai grav este însă că, deşi nu au nici în clin, nici în mânecă, cu datoria firmei care le-a ridicat vilele, cei 150 de proprietari nu pot să-şi încheie contracte individuale decât dacă îi plătesc acestuia datoria pe care o are faţă de constructo