Organismul nostru conţine, în funcţie de vârstă, între 70 şi 80 la sută apă. Pentru a evita deshidratarea, specialiştii recomandă atât creşterea consumului zilnic de lichide, cât şi de alimente cu un aport hidric ridicat.
Conţinutul de apă al alimentelor diferă de la caz la caz. Fructele şi legumele se află în topul clasamentului, ele având în compoziţie peste 80 la sută apă.
Pepenele şi perele, primele în top
Pepenele roşu este recunoscut de mult timp pentru proprietăţile sale hidratante date de conţinutul ridicat de apă, de 93-95 la sută. O cantitate de apă similară au şi perele, fructe cu efect diuretic. Pepenele galben, spre deosebire de cel roşu, conţine mai puţină apă, 90 la sută.
Acesta prezintă însă un nivel mai ridicat de betacaroten, antioxidant care protejează pielea de razele ultraviolete. De asemenea, caisele şi piersicile, fructe la mare căutare în acest sezon, conţin 87 la sută apă. În plus, caisele au puţine calorii, iar piersicile coapte asigură trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C al unei persoane.
Castraveţi şi roşii, în fiecare zi
În ceea ce priveşte legumele cu efect hidratant, în topul clasamentului se află castraveţii, care conţin aproximativ 96 la sută apă. În plus, castraveţii au şi puţine calorii, 20 la 100 g. Alături de castraveţi, este bine ca în această perioadă să consumi şi roşii (90 la sută apă).
Un alt avantaj al roşiilor este acela că reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, un antioxidant recunoscut pentru efectul anticancerigen. O singură moleculă de licopen combate 13 radicali liberi.
Vinetele şi varza, sănătoase şi gătite
O atenţie deosebită trebuie acordată şi consumului de vinete şi de varză, care figurează printre puţinele legume ce îşi păstrează proprietăţile după prepararea termică. Vinetele au un conţinut ridicat de