Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe plus, însă a înregistrat aprecieri extrem de reduse, cel mai mare avans fiind consemnat de societăţile din sectorul energetic, indicele de profil BET-NG urcând cu doar 0,8% faţă de referinţă.
Indicele BET şi indicele societăţilor financiare grupate sub BET-FI au urcat cu 0,4% fiecare. Brokerii apreciază că evoluţia laterală din ultima perioadă este cauzată în principal de lipsa de investitori din piaţă, fenomen care duce şi la reducerea rulajelor de tranzacţionare. Ieri, valoarea transferurilor s-a ridicat la puţin peste
6,5 milioane de euro, însă 1,1 milioane de euro au reprezentat tranzacţii pe piaţa de obligaţiuni, iar 2,3 milioane de euro s-au realizat pe RASDAQ într-o tranzacţie specială.
Volumul de tranzacţionare a depăşit nivelul de 21,6 milioane de unităţi, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un volum de peste 3,4 milioane de unităţi. Acţiunile au urcat cu 0,8% faţă de cotaţia de miercuri, la preţul de
1,24 lei/unitate.
"În piaţă nu se întâmplă nimic pentru că sunt foarte puţini investitori activi. Mulţi sunt plecaţi, iar cei prezenţi preferă să stea în expectativă. Nu sunt nici jucători importanţi în piaţă, nici speculatori. Este o perioadă moartă pentru Bursă, în care piaţa nu reacţionează la nimic. Era de aşteptat o astfel de perioadă, mai ales pe timp de vară", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest din Bucureşti.
Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fost înregistrată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu peste 1,2% faţă de cotaţia de miercuri, la preţul de 0,489 lei/unitate. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele din această categorie care au închis în scădere, cu o corecţie de peste 0,8% faţă de referinţă.
În scădere au închis şi titlurile bancare B