Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), a susţinut vineri, la RFI, că nu a acţionat împotriva interesului României atunci în privinţa legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Integritate - aşa cum l-a acuzat Traian Băsescu - ci dimpotrivă, motivând că a promovat o Lege ANI care să respecte Constituţia, informează NewsIn.
"Am avut o poziţie în interesul României, pentru că obligaţia mea este să respect Constituţia şi legile ţării. Tot ce am pledat a fost în conformitate cu Constituţia, a fost în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu a scos nici o instituţie, nici o putere, pe care ar fi avut-o ANI până atunci", a afirmat Frunda.
Parlamentarul UDMR a punctat că nu a votat doar el Legea ANI, ci şi alţi 114 senatori, motiv pentru care şi-a exprimat nemulţumirea că este singurul atacat. "Mi se pare absolut inacceptabil, iar aceste organizaţii civile care m-au atacat, nici una nu au avut minimalul bun simţ să mă sune la telefon, să discute cu mine, nici una nu a avut curajul să ia parte la o dezbatere publică", a replicat parlamentarul.
Traian Băsescu l-a criticat joi pe preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, pentru felul în care a intervenit asupra noii Legi ANI, spunând despre senatorul UDMR că a acţionat împotriva intereselor României.
Noua Lege ANI a fost votată săptămâna trecută de Senat, cameră decizională. În urma votului, Agenţia Naţională de Integritate rămâne doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, după caz, cu raportul de analiză, dar nu şi comisiile de control al averilor care s-ar fi reînfiinţat pe lângă curţile de apel dacă s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.
Comisiile de cercetare a averilor, formate din doi judecători şi un procuror, ar fi avut competenţe ca, pe baza raportulu