Statele Unite şi Rusia au procedat la primul lor schimb de spioni de la încheierea aşa-zisului Război Rece. Scenariul acestui schimb este demn de un film evident, de spionaj. În orice caz, ceea ce ne descrie Agenţia France Presse este o scenă extrem de familiară, pe care avem impresia că am mai văzut-o în tot felul de filme americane sau occidentale. Cadru cu cadru, intrăm aproape în ficţiune, cu atât mai mult cu cât schimbul s-a operat la Viena, în Austria.
Statele Unite şi Rusia au procedat la primul lor schimb de spioni de la încheierea aşa-zisului Război Rece. Scenariul acestui schimb este demn de un film evident, de spionaj.
În orice caz, ceea ce ne descrie Agenţia France Presse este o scenă extrem de familiară, pe care avem impresia că am mai văzut-o în tot felul de filme americane sau occidentale. Cadru cu cadru, intrăm aproape în ficţiune, cu atât mai mult cu cât schimbul s-a operat la Viena, în Austria.
Ori, Viena a fost întodeauna o platformă de acţiune a spionilor internaţionali, încă din secolul al 19-lea, pe vremea imperiului austro-ungar. Vienei i s-a mai spus "capitala spionilor" chiar şi după destrămarea imperiului, după primul război mondial.
Deci, iată ce s-a întîmplat vineri pe aeroportul de la Viena, la o distanţă respectabilă de ziarişti şi de mediile de informare. Întâi a sosit un avion de la Moscova. Apoi, pe la 9 şi jumătate, a sosit un avion de la New York care s-a "tras" nu departe de cel rus.
Agenţii secreţi au fost transferaţi dintr-un aparat în altul cu ajutorul unui autobuz negru cu geamuri opace. Cei zece ruşi arestaţi în Statele Unite pentru spionaj au putut deci pleca în ţara lor, în timp ce Moscova le-a livrat occidentalilor patru prizonieri, dintre care trei fuseseră condamnaţi pentru spionaj în favoarea Statelor Unite şi a Marii Britanii. Dintre cei patru ruşi puşi în libertate şi schimbaţi cu această