"O afacere tentaculară" - aşa este definită de presa franceză afacerea Woerth din Franţa, după numele actualului ministru al Muncii, fost ministru al Bugetului. Să precizăm că acest scandal a izbucnit, după ce ministrul Muncii a fost acuzat de conflict de interese pe multiple planuri.
"O afacere tentaculară" - aşa este definită de presa franceză afacerea Woerth din Franţa, după numele actualului ministru al Muncii, fost ministru al Bugetului.
Să precizăm că acest scandal a izbucnit, după ce ministrul Muncii a fost acuzat de conflict de interese pe multiple planuri. Cum e posibil, s-a întrebat presa, ca unul şi acelaşi om să fie trezorier al ţării şi trezorier al partidului la putere ? Pentru că Eric Woerth a fost ministru al Bugetului, dar s-a ocupat şi de trezoreria partidului de guvernământ. Pe vremea când misiunea sa era să verifice dacă toată lumea, inclusiv milionarii îşi plăteşte impozitele corect, soţia sa era angajata unei miliardare, deci era plătită să protejeze cât mai mult banii patroanei sale.
Scandalul este însă tentacular, pentru că el a ajuns şi la Nicolas Sarkozy, precum şi în presa străină, întrucât tot sistemul "Sarkozy" a fost pus în cauză.
În Italia, Germania, Elveţia, Spania, Marea Britanie au apărut numeroase articole critice la adresa modului în care unii miniştri francezi sunt certaţi cu morala.
Ultimul număr al revistei Courrier International ne propune o selecţie de astfel de articole, sub un titlul generic grăitor, "Franţa jumulită". "Presa mondială s-a dezlănţuit", scrie Courrier International pe prima pagină. "S-a ajuns la un adevărat vodevil", este de părere ziarul italian La Reppublica. Şi mai categoric este elveţianul "Neue Zürcher Zeitung" : "puterea din Franţa a uitat de morală, de loialitatea pe care i-o datorează poporului şi chiar de bunul simţ".
În Franţa, însă, Agenţia France Presse crede totu