După mai bine de 30 de ani, kitch-ul comunist creat în cetatea dacilor de la Sarmizegetusa a fost distrus. Demersurile făcute de Vladimir Brilinsky, vicepreşedintele fundaţiei “Renaşterea Daciei”, au sensibilizat Ministerul Culturii.
Lucrările de curăţare a incintei sacre de la Sarmizegetusa Regia se apropie de final. Angajaţii societăţii de Drumuri Judeţene Hunedoara au îndepărtat, ultimele resturi ale discurilor de beton existente în sanctuarul din Munţii Orăştiei.
Decizia de curăţare a zonei sacre a dacilor a fost luată de reprezentanţii Ministerului Culturii în urma nenumăratelor demersuri făcute de Vladimir Brilinsky, vicepreşedintele Fundaţiei “Renaşterea Daciei”. “Aceste discuri de beton care au mutilat incinta sacră a dacilor au apărut între anii 1978-1979, când Ceauşescu a anunţat o vizită la Sarimizegetuza Regia. Atunci, activiştii de partid s-au speriat că Nicolae Ceauşescu nu va fi impresionat de sanctuar.
Drept pentru care l-au <înfrumuseţat> aşa cum i-a dus pe ei capul”, a declarat Brilinsky. Acesta mai spune că, din câte se mai povesteşte, vizita a fost anulată pe motiv că în zonă se află zăcăminte de uraniu, iar oamenii dictatorului se temeau de posibilitatea iradierii.
În urma acţiunilor de cosmetizare efecutate atunci, în sanctuarul dacilor, au apărut 12 replici de beton care încercau să imite blocurile de andezit care înfrumuseţau incinta sacră. În timp, aceste discuri de beton, cântărind aproximativ 30 de tone, s-au degradat făcând ca incinta sacră să arate deplorabil. Începând cu anul 1997, Brilinsky a făcut patru memorii către Ministerul Culturii şi nenumărate alte demersuri către autorităţile locale.
Într-un final, sanctuarul dacic de la Sarmizegetusa Regia a scăpat de povara betoanelor comuniste.
Cercetările arheologice vor continua
Conform specialiştilor în domeniu, cetăţile dacice di