La startul Campionatului Mondial lumea dorea un meci final între Argentina şi Brazilia. Nu numai că îl dorea, ci îl şi anticipa, pentru că cele două echipe erau considerate a fi cele mai valoroase din lume. Dar fotbalul a vrut altfel, iar Olanda şi Spania, cu adevărat cele mai bune echipe din lume la ora actuală, vor juca duminică ultimul act al Mondialului.
Pentru prima oară în istorie, Olanda şi Spania joacă împreună finala Campionatului Mondial. Pentru prima oară în istorie, o echipă din Europa va câştiga titlul mondial în afara graniţelor bătrânului continent. Pentru prima oară în istorie, o echipă, Olanda, poate deveni campioană mondială după ce a câştigat toate meciurile susţinute în „campania CM", adică şi în preliminarii, şi la Turneul Final. Pentru prima oară în istorie, un jucător, Wesley Sneijder, poate obţine în mai puţin de 50 de zile Liga Campionilor, cupa şi campionatul din ţara în care evoluează (în acest caz, Italia) şi Campionatul Mondial.
De ce Olanda
Olanda a impresionat la acest Turneu Final prin constanţă şi siguranţă. O echipă care marchează cu un gol mai mult decât adversarul joacă deschis indiferent de numele pe care le are în faţă şi îşi obligă adversarul să se adapteze jocului său, şi nu invers. Disciplină de fier, un antrenor (Bert van Merwijk) care nu lasă nici un amănunt, cât de mic, să îi perturbe planurile, o forţă ofensivă (Sneijder-Robben-Kuytvan Persie) absolut fabuloasă şi o apărare în care treaba este mult simplificată de prestaţia extraordinară a mijlocaşilor defensivi de Jong şi van Bommel, doi „distrugători" de care atacurile adverse se lovesc ca de stânci. Are, probabil, jucătorul care va fi desemnat drept cel mai bun al Mondialului (Sneijder), cu şanse mari de a deveni şi golgheterul competiţiei.
Olanda 2010 nu are nimic de-a face în stilul de joc cu Olanda '74/'78, echipa care a inventat „fotbalul to