Din cei aproape 1.600 de tineri care au cerut recalcularea notei, 540 au avut de câştigat, iar 78 au reuşit chiar să treacă examenul.
Cei mai mulţi absolvenţi care au urmărit plini de speranţă listele afişate ieri au plecat acasă dezamăgiţi. Puţinii fericiţi, care s-au ales cu notele mărite, spun că ar fi regretat întreaga viaţă dacă nu aveau curaj să ceară recorectarea tezelor.
Alexandra Toma este unul dintre absolvenţii de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ care, după contestaţia depusă la proba de Matematică, a reuşit să-şi ridice media finală de la BAC cu 22 de procente, de la 9,18 la 9,40. „Am aşteptat să văd baremele de corectare. Mi-am calculat media la Matematică şi trebuia să iau în jur de 9,50. Când am văzut rezultatele nu mi-a venit să cred: luasem 8,95. Am depus contestaţie şi am obţinut 9,60“, povesteşte Alexandra Toma.
Surpriza a fost cu atât mai mare pentru George Angheluţă, de la Colegiul Tehnic, care, în primă fază, era declarat respins la Bacalaureat cu nota 4 la Limba şi Literatura Română, iar după contestaţii a obţinut nota 5.
Mai puţin fericită este Irina Secară, de la „Calistrat Hogaş“. Tânăra va da admitere la Medicină în Iaşi, unde nota de la bacalaureat reprezintă 10% din media de admitere. „Am luat 8,80 la Biologie şi am depus contestaţie. Acolo mi-au dat 9,20, dar, cum nu am obţinut minim 50 de procente, am rămas cu prima notă. Nu mi se pare corect“, a spus Irina Secară.
Dau vina pe romaşcani
Absolvenţii pietreni cred că vinovaţii pentru notele mici sunt cei din comisia de corectare, care sunt din municipiul Roman şi care ar fi vrut astfel să plătească nişte poliţe. Totuşi, nici în municipiul vecin situaţia nu pare să fie prea roz. „Eu am fost preşedinte de comisie la Colegiul «Miron Costin» din Roman. Acum au fost admise mai puţin de 5% dintre contestaţii. Sunt şi cazuri unde no