Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care până acum nu a reacţionat public la deciziile politicienilor, a criticat ieri decizia Curţii Constituţionale prin care a fost respinsă reducerea pensiilor cu 15%, susţinând că votul dat de această instituţie "este un vot pentru o inflaţie corectivă".
"Votul de la Curtea Constituţională este un vot pentru o inflaţie corectivă. Deci în loc să se ia de unde trebuie se ia de la toată lumea. Are un alt scop inflaţia asta. Are scopul să readucă echilibrele. Inflaţia rezultată din creşterea TVA nu este monetară, are un rol corectiv. Inflaţia nemonetară nu necesită reacţie din partea BNR. Dacă am interveni, nu s-ar mai face corecţia", a spus Isărescu.
În luna iunie Curtea Constituţională a respins propunerea Guvernului privind reducerea pensi ilor cu 15%, iar ulterior Executivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% pentru a se putea încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI, de 6,8% din PIB.
Guvernatorul băncii centrale consideră că prin decizia Curţii Constituţionale s-a instaurat regula că orice corecţie necesară, orice restrângere a cheltuielilor nu se poate face decât prin inflaţie.
"Noi şi în sistemul celălalt (comunist - n.red.) am învăţat că legile economice sunt legi obiective. Sunt ca legea gravitaţiei. Curtea Constituţională ar putea să declare neconstituţională şi legea graviaţiei. Dacă nivelul de trai s-ar stabili în Parlament, spuneţi-mi o ţară care n-ar trăi bine", a mai spus Isărescu.
BNR nu va acţiona prin pârghia monetară
Banca centrală nu va acţiona prin pârghia monetară şi nu va modifica dobânda în condiţiile în care inflaţia anticipată pentru sfârşitul anului de 8% este determinată de măsuri fiscale.
Mesajul transmis de Banca Naţională este că dobânzile nu au cum să reacţioneze în condiţiile în care inflaţia nu este normală, obişnuită, adică nu este determinată