Unul din marii ţepari ai tranziţiei, stabilit, cel puţin în acte, în Satu Mare a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) un proces contra României. Grecul Ioannis Dimakos a câştigat în 6 iulie un proces intentat statului român, care a fost obligat să îl despăgubească cu 6.000 de euro.
Numele grecului se leagă de Dosarul „Flota”, el fiind găsit vinovat de vânzarea „pe sub mână”, la fier vechi, a unor nave maritime care aparţineau Companiei Române de Pescuit Oceanic. El figurează în actele oficiale ale CEDO cu domiciliul în comuna Certeze, dar niciun oşan din zonă nu a auzit de de el.
Arestat în 1998
Ioannis Dimakos a fost arestat în anul 1998 şi şi-a petrecut 11 ani în detenţie, fiind transferat de la un penitenciar la altul. În 10 martie 1998 el a fost introdus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, unde a rămas până pe 4 iulie 1998. În aceste luni, grecul a reclamat că nu i s-a permis să ia legătura cu familia lui, nici telefonic şi nici în scris, neavând acces nici măcar la un instument de scris. Conform CEDO, omul de afaceri a stat în celulă alături de alte 10 persoane, care aveau de împărţit trei paturi. „Nu aveau toaletă în celulă, apă potabilă, lumină şi aer curat“, se menţionează în sentinţa CEDO. Ulterior, el a fost transferat la penitenciarul din Jilava, unde a trăit clipe de coşmar, neprimind hrană şi apă.
Conform sentinţei CEDO, Ioannis Dimakos şi-a petrecut câteva săptămâni şi la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, unde acuză că a fost lăsat în afara celulei doar de două, trei ori pe lună. Mai mult, avea dreptul la o singură vizită şi un singur telefon pe lună.
Condiţii proaste în Galaţi
Omul de afaceri grec a fost închis pe perioada celor 11 ani, de cinci ori în penitenciarul din Galaţi, unde a stat alături de alte 20 de persoane într-o celulă, iar noaptea se