Dupa inceperea inundatiilor, Romania a cerut relativ tarziu, vineri 2 iulie, sprijinul Uniunii Europene pentru a face fata inundatiilor, solicitand Mecanismul UE de Protecţie Civilă. Mai multe tari au trimis experti si sisteme de pompare a apelor uzate, precum si generatoare şi unitati de purificare a apei. La Bruxelles, Kristalina Gheorghieva, comisar european pentru Cooperarea Internaţională si Ajutorul Umanitar, a precizat ca interventia UE intr-un asemenea caz are loc in mod automat, in momentul in care cererea e formulata, responsabilitatea definirii importantei dezastrului fiind lasata in seama statului afectat.
Venind din partea noastra a Europei (Bulgaria) si cunoscand mentalitatea care consta in a pune pana si fenomenele meteorologice pe seama proastei guvernari, Kristalina Gheorghieva afirma, intr-un interviu exclusiv cu Romania Libera, ca nu ar fi deloc in favoarea unei structuri euroepene centralizate care sa avertizeze tarile in cazul iminentei unor catastrofe umanitare.
Kristalina Gheorghieva: "Nu, nu as fi in favoarea unor structuri comunitare care sa se ocupe de prevenirea dezastrelor. Nu as dori un fel de armata europeana de protectie civila... e mai bine sa intarim mai intai capacitatea fiecarei tari de a reactiona la nivel national. Pentru a ramane la cazul precis al Romaniei, initiativa cererii de ajutor a fost a guvernului, care a venit cu o serie de cereri precise, iar cateva ore mai tarziu alte tari membre in UE au raspuns deja oferind o parte din asistenta tehnica solicitata de Romania."
Romania Libera: Care sunt insa sansele ca in Cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles sa fie creata o structura capabila sa avertizeze statele in legatura cu iminenta unei catastrofe?
KG: "In cadrul Comisiei putem doar coopera cu statele membre. Ar fi o eroare sa deplasam capacitatea de decizie de la nivelul national la cel european. Gandi