Mai puţin de 5% grad de ocupare în plin sezon estival în cele două hoteluri din Sângeorz-Băi faţă de 70% în aceeaşi perioadă din 2009 sunt cifrele comparative ale unei situaţii dezastroase. Din cele 1500 de locuri de cazare puse la dispoziţia turiştilor şi pensionarilor de cele doua hoteluri cu tradiţie, Someşul şi Hebe sunt ocupate in prezent doar 45.
După ce până acum staţiunea a supravieţuit din biletele compensate pentru pensionari, anul acesta sistarea subvenţionărilor i-a pus la grea încercare pe managerii hotelurilor. Vestea că vor avea probleme a ajuns la manageri încă din ianuarie când Comisia Europeană a interzis acest tip de promovare, considerat ajutor de stat, şi a insistat asupra găsirii unor formule mai puţin directe, de genul tichetelor de vacanţă sau al ofertelor promoţionale pentru seniori. Dar lovitura de graţie a sosit odată cu pachetul de măsuri anticriză ale guvernului care a tăiat cu totul programele subvenţionate, gândite de ministerul de resort. Victime sigure au devenit în special hotelurile care fac parte din sistemul balneo-climateric susţinut de grupările sindicale, CNSLR-Frăţia şi BNS. În această situaţie se găseşte atât „Someşul" dar şi „Hebe", din Sângeorz-Băi.
Hotel „Someşul" 600 de locuri
La Hotelul Someşul, de 600 de locuri domneşte dezolarea. Hotelul este pustiu, la fel parcul şi parcarea din faţă. Ici şi colo se vede câte un turist rătăcit. În hotel sunt cazaţi 23 turişti. Ileana Moldoveanu, directorul hotelului spune că situaţia este dramatică: „ Vă daţi seama că anul trecut pe vremea asta aveam cazaţi 450 de turişti, cei mai mulţi pensionari veniţi prin casele judeţene de pensii şi agenţii de turism. Acum prin cele 600 de camere bate vântul", a mai spus directoarea.
Ileana Moldoveanu mai spune că a sperat că vor funcţiona două programe guvernamentale „Hai la băi" şi „Din respect pentru vârsta a treia", îns