Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării nu mai poate soluţiona sesizările referitoare la drepturile salariale ale bugetarilor. Sursa: SHUTERSTOCK
Nu mai primiţi sporuri, vi se pare că nu e justificată scăderea salariului sau constataţi că un coleg cu aceeaşi pregătire primeşte un salariu mai mare pe nedrept, trebuie să vă adresaţi judecătorilor. Asta deoarece printre atribuţiile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu se mai numără şi sesizările privind politica de salarizare a personalului din sistemul bugetar. Această modificare legislativă a dus deja la înjumătăţirea numărului de plângeri primite de reprezentanţii CNCD.
Amenzi pentru angajatorii nedrepţi
"Oamenii nu ni se mai adresează nouă, pentru că ar face-o degeaba. Dacă în 2007, din cele 836 de plângeri, 515 vizau categoriile socio-profesionale, în 2008 numărul acestora a scăzut la 372, iar în 2009 la 222, adică la jumătate faţă de 2007. Explicaţia este legată de faptul că ni s-a luat competenţa de a primi şi cazurile de salarizare, referitoare la sporuri sau alte probleme. Acum, oamenii se adresează direct in stanţei", a precizat, ieri, Dezideriu Gergely, secretar de stat în CNCD, cu ocazia lansării raportului de activitate a instituţiei.
Deşi nu mai au competenţă în a soluţiona cazurile cu privire la lefurile bugetarilor, oficialii Consiliului au participat, în calitate de experţi, la peste 1.500 de procese de acest gen, în 2009.
Scăderea numărului de plângeri este însă atipică, a apreciat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc. "De obicei, în perioadă de criză economică, sursele de conflict sunt mult mai prezente", a argumentat acesta.
Patronii care dau gravideleafară primesc amenzi
Anul trecut, CNCD a primit însă "undă verde" pentru a sancţiona anumite cazuri de discriminare. "Am dat şi amenz