Legea ANI, făcută praf de Senat, a fost trimisă la promulgare, deşi democrat-liberalii aveau elemente să o conteste la Curtea Constituţională. Decizia este acum la mâna preşedintelui. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Democrat-liberalii au descoperit în al 12-lea ceas că ar putea să repare o parte din distrugerile făcute de Senat în noua lege a Agenţiei Naţionale de In te gritate (ANI), însă au pasat decizia preşedintelui Traian Băsescu.
Deşi avea la îndemână sesizarea Curţii Constituţionale pentru nerespectarea procedurilor de adoptare a legilor, conducerea PDL a Camerei Deputaţilor a trimis actul normativ la promulgare, pasând preşedintelui decizia contestării.
Istoria se repetă
Mai exact, marţi, preşedintele PDL al Comisiei juridice a deputaţilor, Daniel Buda, a sesizat că legea nu poate fi trimisă la promulgare deoarece Senatul a eliminat anumite prevederi care erau de competenţa decizională a Camerei. Este vorba de înfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor, unul dintre instrumentele cele mai importante ale ANI în domeniu.
Potrivit Constituţiei, într-o asemenea situaţie, legea ar fi trebuit să se întoarcă la Camera Deputaţilor, care să decidă definitiv în procedură de urgenţă.
De altfel, situaţia fusese anticipată încă de la finalul lunii aprilie, când deputaţii dăduseră votul pentru prima dată pe noua lege, înaintată de guvern după decizia de neconstituţionalite dată de Curtea Constituţională.
La acel moment, de la tribuna Camerei, deputatul UDMR Mate Andras atrăgea atenţia asupra posibilităţii ca legea să se întoarcă la Cameră dacă Senatul modifică prevederile care nu sunt de competenţa sa decizională. Deşi acest lucru s-a întâmplat - s-au eliminat tot comisiile de cercetare a averilor - nimeni nu s-a sesizat.
Legea a fost întoarsă însă în parlament de preşedinte, dar isto