În goana după bani la bugetul de stat, guvernanţii au decis să desfiinţeze, pe rând, agenţii sau autorităţi care au jucat un rol esenţial în relaţia cu Bruxelles-ul. Sursa: Arhiva EVZ
România riscă să se întoarcă în anii ’90 şi să fie pusă la zid de instituţiile europene. Asta pentru că, în ultimii doi ani, procesul de descentralizare - văzut ca un prim pas în ceea ce se dorea a fi "reforma statului" - a fost înlocuit de centralizare, susţin specialiştii.
Potrivit acestora, au fost şi urmează să fie desfiinţate instituţii create sub atenta supraveghere a UE, unele ca şi criteriu de integrare, cu sume mari dislocate din bugetele statelor membre.
Pentru "bani" şi "calitate"
Astfel, după ce, anul trecut, fostul ministru al internelor Dan Nica a desfiinţat Agenţia Împotriva Traficului de Persoane şi Agenia Naţională Antidrog, actualul ministru al muncii, Mihai Şeitan, urmează să transforme în direcţii din subordinea sa câteva instituţii cu rol-cheie: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Familiei şi Copilului, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, dar şi Inspecţia Socială.
Motivele: "Asigurarea unui serviciu public calitativ şi competent, orientat către cetăţean şi nevoile acestuia", dar şi "constrângerile bugetare", după cum se arată în ordonanţa de reorganizare a ministerului, publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie.
Dincolo de economiile realizate prin concedierea a 367 de angajaţi - invocate de Şeitan -, reprezentanţii societăţii civile consideră însă reorganizarea un "regres". Mai ales că Ministerul Muncii nu renunţă, spre exemplu, la revista "Obiectiv", ca şi Internele la "Pentru Patrie". În plus, autorităţile au dat "undă verde" înfiinţării unor noi instituţii, precum Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelo