ProducŢia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, cu o contribuţie importantă la dinamica Produsului Intern Brut (PIB), a crescut în mai pentru a şaptea lună consecutiv, înregistrând un avans în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Creşterea producţiei industriale se datorează în cea mai mare măsură cererii externe, principalele industrii care produc în acest moment pentru export fiind industria auto şi cea petrochimică. Industria nu are însă suficientă forţă pentru a trage de una singură economia din recesiune, atâta timp cât consumul intern rămâne foarte slab.
"Producţia industrială este o excepţie şi creşterea acesteia nu cred că a fost suficientă pentru a aduce economia pe plus în trimestrul doi, având în vedere că ponderea acesteia în PIB este relativ mică. În mare parte creşterea producţiei industriale se datorează şi unui efect de bază destul de ridicat după ce anul trecut a înregistrat o scădere puternică", comentează Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare de piaţă Macroanalitica.
În prima jumătate a anului trecut, producţia industrială a înregistrat scăderi chiar şi de 13% în unele luni pe fondul contracţiei cererii atât interne, cât şi externe, efectul de bază fiind astfel foarte mare. În mai 2009, producţia industrială înregistrase o scădere cu aproape 10%.
Creşterea producţiei industriale a fost mai mare în mai comparativ cu nivelul înregistrat în luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 3%, dar se menţine în continuare sub avansul puternic de 8,3%, respectiv 7,1% din decembrie şi ianuarie. Din momentul în care a revenit pe plus, în noiembrie anul trecut, producţia industrială a înregistrat oscilaţii puternice de la o lună la alta, în ma