Dragos Tanase, directorul general al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie miniera detinuta in proportie de 80% de canadienii de la Gabriel Resources, a declarat ca este gata sa demareze proiectul, a carui evaluare de mediu a fost blocata in 2007.
"De trei ani nu mai avem dialog cu Guvernul, deci nu mai facem progrese. Evaluarea de mediu, primul pas pentru demararea proiectului, dureaza in mod normal intre 6 luni si 18 luni, dupa care se primeste un raspuns. In cazul nostru insa, si in momentul de fata proiectul este blocat la stadiul din 2007", a explicat seful RMGC.
Dragos Tanase (foto) a mai explicat ca in ciuda intarzierilor, investitorii in proiect nu au impus termene-limita si ca asteapta in continuare demararea lui. "Avem utilijele in Germania si suntem gata sa miscam proiectul mai departe", a punctat directorul general al RMGC.
Potrivit declaratiilor acestuia, Gabriel Resources a investit in proiectul de la Rosia Montana peste 300 de milioane de dolari. Din aceasta suma, intre 60 si 70 de milioane de dolari au fost folosite pentru cercetarea geologica, alte 70-80 de milioane de dolari mergand catre programul de achizitii de locuinte (rascumpararea locuintelor din zona si relocarea voluntara a populatiei).
In prezent, RMGC detine 80% din proprietatile necesare proiectului, restul de 20% urmand a fi achizitionate odata cu demararea proiectului.
In total, proiectul Rosia Montana aduce Romaniei 4 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde de dolari vor intra la bugetul de stat, sub forma de dividende, taxe, redevente miniere si impozite, iar alte 2,2 miliarde de dolari vor fi directionate catre furnizori romani.
Potrivit oficialilor RMGC, proiectul minier de la Rosia Montana are o contributie de 19 miliarde de dolari, prin prisma efectului de multiplicare generat de proiect in cei 27 de ani de "durata de viata", numa