"Prognoza de inflaţie BNR-FMI s-a făcut aritmetic, fără componenta psihologică''
Prognoza de inflaţie realizată de BNR cu FMI s-a realizat aritmetic, prin adunarea impactului majorării TVA, fără a fi luată în considerare componenta psihologică, care va limita semnificativ avansul preţurilor, iar inflaţia va fi mai jos de 8%, a afirmat consilierul guvernatorului Adrian Vasilescu. "Era normal ca la această prognoză (BNR-FMI - n.r.) să se facă o socoteală aritmetică. S-a adunat la TVA impactul de 4,2% din TVA şi s-a scăzut la produsele unde nu a fost modificată. (...) Nu aveam cum să aducem şi considerente psihologice, care, după părerea mea, vor interveni puternic. TVA în sine, prin creştere, inhibă consumul şi la aceasta se adaugă scăderea cu 25% a salariilor la 1,4 milioane persoane. O să vedeţi că cei care au anunţat majorări de preţuri se vor răzgândi", a spus ieri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
El a reiterat că inflaţia produsă de majorarea TVA nu este un fenomen monetar, iar în aceste condiţii nu este necesară o majorare a dobânzii de politică monetară.
La începutul acestei săptămâni, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma că banca centrală nu are cum să acomodeze un prim val de creştere a preţurilor, cauzat de majorarea TVA de la 19 la 24%, dacă va monitoriza foarte atent eventuale ajustări ulterioare ale preţurilor şi nu va accepta un nou val de creştere. Viceguvernatorul a spus că, în cazul unui al doilea val de creştere a preţurilor, banca centrală va lua măsuri, inclusiv prin creşterea dobânzii.
BNR: Revenirea TVA la 19% este obligatorie
Întrebat ce dobânzi ar trebui să practice la lei băncile comerciale pentru a păstra în depozite economiile populaţiei, care a aflat că noua prognoză de inflaţie este de 8%, Vasilescu a răspuns că fiecare instituţie de credit va stabili în raport cu c