Programul de cumpărare a activelor bancare a generat un randament mediu de 10% din investiţia iniţială
Băncile mici şi regionale încă nu au înapoiat ajutoarele, majoritatea băncilor mari plătindu-şi datoriile
Până în acest moment au fost returnaţi 137 miliarde dolari
Programul Guvernului american de salvare a băncilor de la faliment în timpul crizei financiare s-a dovedit a fi unul foarte profitabil pentru autorităţile federale, potrivit unui raport al băncii de investiţii Keefe, Bruyette & Woods, informează CNBC.
61 de bănci au înapoiat 137 miliarde dolari
Programul de cumpărare a activelor bancare, care face parte din planul ajutor de 700 miliarde dolari, Troubled Asset Relief Program (TARP), a generat un randament mediu de 10% din investiţia iniţială în cele 61 de bănci care au înapoiat în totalitate ajutoarele primite, potrivit raportului, lansat miercuri. "Este destul de clar că dacă economia nu intră iar pe o pantă descendentă, această parte a programului TARP va fi profitabilă", a declarat Fred Cannon, analist în cadrul Keefe, Bruyette & Woods.
Până în acest moment, conform raportului, au fost înapoiate două treimi din ajutoarele acordate băncilor de Guvernul Statelor Unite, adică 137 miliarde dolari, şi au mai rămas de plătit 65 miliarde dolari.
Programul, care a fost adesea criticat, a injectat banii contribuabilor în 707 bănci din întreaga naţiune în efortul de a salva sistemul financiar în timpul crizei din 2008 şi 2009.
Studiul KBW arată că Trezoreria Statelor Unite a avut venituri.
13 miliarde dolari din aceste activităţi şi pierderi de 2,3 miliarde pentru întregul program de ajutor.
Şase bănci au adus un randament mai mare de 20 la sută
Şase bănci au adus Guvernului un randament al investiţiilor mai mare de 20 la sută, conform studiului.
Majoritatea cr