România poate ieşi din recesiune, însă nu şi din criză, pentru că modelul economic al României este unul bananier, bazat pe consum, fără producţie. Criza în România abia acum începe. Doar capitalul străin mai poate face ceva, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu la videochatul "Adevărul".
"Suntem într-un cerc vicios din care nu ştiu cum vom ieşi. Ce măsuri de stimulare se pot lua? Stimularea consumului se poate face doar de către statele dezvoltate. În România, guvernul nu poate face acest lucru pentru că nu are bani", a spus Ilie Şerbănescu.
Ungurii şi sârbii profită din plin de pe urma crizei din România
Analistul a arătat că România luptă în acest moment pe două fronturi, cel al recesiunii şi cel al crizei. "Din recesiune putem ieşi. Se poate întoarce roata să obţinem creştere economică, în special pentru că se redresează marile economii occidentale, deci prin export se mai redresează şi economia românească", spune Şerbănescu.
Economia României, bananieră, de periferie
El a subliniat însă că marea problemă a României este lupta cu modelul economic pe care l-am aplicat în ultimii ani. "Dar din criză nu putem ieşi. Criza este a modelului de economie bazată pe consum, fără producţie, pe importuri fără exporturi. Este un model bananier, în care se mai află şi vreo două-trei ţări de la periferie, ca şi noi. Economia bazată pe consum nu poate duce niciodată la dezvoltare", susţine fostul ministru din guvernul Ciorbea.
În opinia sa, statul nu mai are pârghii pentru a remedia această situaţie. Întrebat de moderatorul George Rădulescu dacă privatizarea companiilor rămase în posesia statului ar fi o soluţie, Şerbănescu a spus că veniturile obţinute din privatizări nu vor fi mai mari de câteva sute de milioane de euro, sumă care nu rezolvă problema de fond a economiei româneşti.
"80% din buget merge pe pensii şi s