O dezintegrare completă a zonei euro ar declanşa cea mai severă criză economică din istoria modernă, ar devasta toate ţările din Europa, inclusiv Germania, şi ar genera un şoc deflaţionist în Statele Unite. Nu ar exista niciun câştigător, avertizează banca olandeză ING în cadrul unui nou raport, "Quantifying the Unthinkable" (Cuantificând inimaginabilul), citat de cotidianul britanic The Telegraph.
"O rupere completă a zonei euro ar avea efecte care ar pune în umbră ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea Lehman Brothers. Guvernele s-ar vedea nevoite să salveze băncile din nou, adâncind criza finanţelor deja slăbite ale acestora. Riscul unei întreruperi cel puţin temporare a sistemelor de plăţi ar fie enorm", spune ING.
"Efectele iniţiale sunt suficient de grave pentru a da de gândit celor care propun ieşirea din uniunea monetară şi economică drept o soluţie", se mai arată în raport.
Noua drahmă grecească s-ar prăbuşi cu 80% în raport cu noua marcă germană. Monedele Spaniei, Portugaliei şi Irlandei s-ar deprecia cu 50% sau mai mult, generând inflaţie de două cifre. ING a încercat să identifice consecinţele complete ale scenariilor de dezintegrare, concluzionând că şi doar ieşirea Greciei ar avea efecte la nivel mondial.
Dolarul american ar urca la 85 de cenţi în raport cu euro, aruncând Statele Unite în deflaţie. Europa de Est s-ar contracta cu 5% numai în 2011.
Randamentele obligaţiunilor americane, germane şi olandeze pe zece ani ar scădea la aproape 0,5%, de departe cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.
Aceasta este imaginea unei lumi care se prăbuşeşte, imagine pe care cancelarul german Angela Merkel pare acum hotărâtă să-o evite. Totuşi, în pofida acţiunilor Germaniei, pieţele nu se stabilizează. Investitorii se îndoiesc în mod clar că programul de austeritate al Greciei va funcţiona sau că statele UE îşi vor susţine promisi