Expoziţia „Dracula - voievod şi vampir", care cuprinde celebrul portret al lui Vlad Ţepeş realizat de un artist german anonim, poate fi vizitată până pe 10 octombrie la Muzeul de Artă. Piesa de rezistenţă a expoziţiei, prezentată pentru prima dată publicului din România, şi totodată lucrarea de la care a pornit acest proiect este portretul voievodului valah Vlad Ţepeş, conservat de mai bine de 400 de ani la Castelul Ambras din Innsbruck, o operă a unui anonim german de secol XVI.
Vlad Ţepeş, în vizită la Bucureşti
Expoziţia „Dracula - voievod şi vampir" a fost prezentată de Muzeul Kunsthistorisches din Viena în 2008, cu ocazia aniversării a 111 ani de la publicarea romanului lui Bram Stoker, „Dracula", şi are ca scop stabilirea unor conexiuni între voievodul valah şi mitul vampirismului, într-un context istoric şi documentar mult mai realist. Proiectul încearcă să redea cât mai obiectiv figura istorică a unui personaj despre care secole întregi s-au cunoscut mai multe mituri şi mai puţine fapte şi să elimine clişeele despre vampirul băutor de sânge.
Pot fi admirate gravuri de epocă, scrisori, relatări despre cazuri de vampirism şi chiar tratate pentru vindecarea de „boala vampirismului", dar şi notiţe şi ciorne ale romanului scris de Bram Stoker (1897) alături de alte fragmente de texte literare care fac referire la vampiri şi creaturi supranaturale, semnate de Homer, Ovidiu, Goethe, Byron, Baudelaire, Joseph Sheridan Le Fanu sau şi John William Polidori. Legendele create în jurul voievodului valah sunt explorate prin intermediul unor portrete şi documente de epocă, precum un cripto-portret („portret deghizat") al voievodului, panoul „Hristos în faţa lui Pilat", o scenă din ciclul Patimilor ce provine de la altarul mânăstiriis franciscane din Viena, conservat acum la Galeria Naţională din Ljubljana. Lucrarea înfăţişează un Pilat în a cărui fizion