Părerile celorlalţi ne fac bine până la un punct: acela în care ţinem cont de toate, uitând să gândim singuri. Echilibrul individ-societate este unul delicat, dar plin de recompense.
Unele persoane consumă timp şi energie pentru a face altora pe plac. Procedează astfel pentru că au nevoie de acceptare din partea lor şi pentru că nu au încredere în propriile forţe.
În general, aceste persoane se învinovăţesc frecvent. Nu sunt sigure pe alegerile proprii şi atunci cer părerea celor din jur.
Psihologii atrag atenţia că este important să nu te „pierzi" în acest cerc. Aşadar, păstrarea unui echilibru între ceea ce cred şi vor ceilalţi şi ceea ce credem şi vrem noi este esenţială pentru găsirea unui loc distinct în societate.
Cine îşi dă cu părerea?
Specialiştii sunt de acord că este firesc, într-o anumită măsură, să ne pese de ceea ce crede lumea despre noi. Părerile lor ne ajută să răspundem la întrebarea „Cine sunt eu?", răspuns care evoluează toată viaţa.
Unele persoane, mai sigure pe ele, parcurg acest proces într-un mod calm. Altele, însă, scormonesc în jur febril după răspunsuri şi, uneori, pun prea mult preţ pe părerile celorlalţi, pe care le iau drept adevăruri absolute.
Cât de mult trebuie să ne afecteze aceste păreri variază în funcţie de persoana care îşi dă cu părerea, spun psihologii. Este aceasta o persoană apropiată, care te cunoaşte bine sau este mai degrabă un străin?
Crezi că se înşală sau cuvintele ei ajung să te obsedeze şi consideri că are dreptate? Şi, mai mult, nu cumva toţi străinii îşi fac aceeaşi primă impresie despre tine?
Te ghidează, te corectează
Poate că cea mai sănătoasă abordare ar fi să consideri părerea celorlalţi drept un reper, un fel de ghid pentru autoevaluare. Cu ajutorul ei, poţi să verifici dacă ceea ce crezi tu despre tine se potriveşte cu imaginea pe care o percepe