România poate ieşi din recesiune, însă nu şi din criză, pentru că modelul economic al României este unul bananier, bazat pe consum fără producţie, doar cu importuri, fără exporturi. Criza în România abia acum începe. Doar capitalul străin mai poate face ceva, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu la videochatul "Adevărul".
Astăzi, la videochatul "Adevărul" a fost prezent analistul economic Ilie Şerbănescu. Emisiunea a fost moderată de George Rădulescu.
Vezi aici cele mai importante declarații ale sale:
Ilie Şerbănescu:
DeciziaCurţii Constituţionale a mărit gaura. O decizie corectă ar fi întrerupt amândouă tăierile. Din punct de vedere economic, această decizie a complicat lucrurile.
Creşterea TVA e o soluţie de avarie care nu ştiu dacă va compensa acele netăieri de pensii şi nu ştiu dacă va echilibra bugetul. Chestiunea pensiilor e în continuare nerezolvată.
Despre creşterea TVA: Dacă eu lovesc în consumul populaţiei, iar firmele resimt, nu însemnă că m-am năpustit asupra firmelor. Firmele sunt neutre din acest punct de vedere, ele transferă la consumator această creştere.
Pensia poate fi considerată un venit şi poate fi impozitată. Acesta nu este un lucru nou, pentru că există deja, mie mi se reţin trei milioane din pensia brută, deci sunt impozitat.
Ungurii şi sârbii profită din plin de pe urma crizei din România
Ce nu este impozitat şi nu a spus preşedintele: impozitarea nu se face momentan pentru pensii de până la 10 milioane. Acest lucru este suportat de bugetul de stat, care nu ar trebui să aibă legătură cu bugetul de pensii.
Când s-ar trece şi la impozitarea pensiilor mici, punem toată povara sistemului de pensii pentru pensiile mici. Pe lângă cei 16% ca impozit, statul plăteşte şi cei 5,5% contribuţia pentru sănătate.
Suntem într-un cerc vicios şi nu ştiu cum vo