Calmează iritaţiile pielii şi absoarbe umezeala, însă particulele fine din compoziţie pot ajunge la plămâni sau la ovare, cu riscuri majore pentru sănătate.
Despre pudra de talc se ştie că sporeşte riscul de cancer de col uterin cu 24 la sută şi pe cel de cancer ovarian cu 41 la sută, în cazul folosirii ei în zonele intime.
Potrivit studiilor realizate la Universitatea Harvard, se expun acestui pericol femeile care folosesc pudra de talc cel puţin săptămânal, iar riscul este mai mare în cazul celor ajunse la menopauză. Acesta este unul dintre motivele pentru care numeroase produse moderne sub formă de pulbere nu conţin talc.
Poate da probleme respiratorii
Talcul conţine silicat de magneziu, substanţă care intră în compoziţia azbestului, alături de silicatul de calciu. Expunerile repetate la azbest pot duce la cancer bronhopulmonar, în cazul muncitorilor care lucrează în industria construcţiilor, de exemplu.
Şi silicatul de magneziu poate face rău dacă pătrunde în căile respiratorii, astfel că, mai ales în cazul persoanelor care suferă de astm, este contraindicată folosirea pudrei de talc.
Totuşi, orice produs sub formă de pulbere poate declanşa o criză respiratorie. Acest lucru este cu atât mai important în cazul bebeluşilor. Se pare că organismul are nevoie de opt ani pentru a elimina o particulă de talc ajunsă în plămân.
Alte precauţii
O persoană care a inspirat accidental pudră de talc trebuie să fie scoasă cât mai repede la aer curat. Pulberea poate irita ochii şi gâtul, provocând tuse, dar poate duce şi la probleme mai serioase, precum crize respiratorii, ameţeli, hipotensiune, letargie şi chiar blocaj renal. Foarte vulnerabili la pudra de talc sunt bebeluşii, care trebuie supravegheaţi să nu o înghită.
Specialistul nostru
Dr. Adrian Dumitrescu
medic specialist pediatrie,
vicep