Conduce una dintre cele mai mari fabrici din ţară şi are în subordine peste 3000 de oameni atât din ţară, cât şi de pe continentul african.
În urmă cu 26 de ani, un tânăr absolvent de facultate care visa să lucreze în cercetare a fost repartizat la Uzina de Aluminiu din Slatina. Singurul lui gând era atunci să plece cât mai repede de aici, să evadeze din colosul comunist. Acum însă cel mai mare vis este ca ALRO Slatina să fie una dintre cele mai profitabile afaceri din lume. „Am ajuns la ALRO în 1984 pentru că aici am primit repratiţie. Eu vroiam să lucrez în cercetare şi am făcut demersuri ca să mă întorc în Bucureşti, dar nu am reuşit. Nu am vrut să fac carieră în această fabrică, nu mi-a plăcut meseria asta, dar m-am gândit că pot învăţa ceva”, a povestit Gheorghe Dobra.
A lucrat în toate sectoarele fabricii şi a ajuns într-un timp foarte scurt să descopere secretele aluminiului. „Aş putea spune că ştiu totul despre ALRO, iar acest lucru m-a ajutat atunci când am devenit director pentru că ştiam cum să pun problema. Am înţeles că roul meu este să ajut oamenii, să fiu aşa cum este un antrenor de fotbal, dar unul al cunoştinţelor”, a spus directorul.
„A fost greu să disponibilizăm jumătate din angajaţi”
În 1993 a devenit director al uzinei şi a fost unul din principalii actori ai schimbărilor care s-au produs în ALRO. Etapele privatizării, concedierile, problemele financiare, toate acestea au fost date acum uitării. ALRO Slatina, parte a grupului Vimetco este una dintre cele mai mari şi mai profitabile fabrici din Europa Centrală şi Est. „A trebuit să trecem prin toate acele probleme ca să ajugem unde suntem acum. A fost greu, extrem, de greu să disponibilizăm jumătate din angajaţi, dar a trebuit să mă bazez pe logică. Poate mulţi nu au înţeles atunci, dar sunt convins că acum îmi dau dreptate. În 2003 erau 5 600 de angajaţi, acum