Crocodili, peşti răpitori, broaşte-ţestoase, mamifere marsupiale, dar şi vaci de mare sau sirenide - aceasta era fauna Sălajului de acum circa 35 de milioane de ani.
Cinci cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, conduşi de profesorul Vlad Codrea, au început de ieri căutările fosilelor în situl Treznea, din Sălaj, pe un deal împădurit care în urmă cu zeci de milioane de ani era acoperit de ape. Rocile care conţin fosile vor fi dizolvate în acid acetic şi astfel vor rămâne doar particulele de os.
Acestea vor fi măsurate şi analizate, iar savanţii vor afla ce vârstă au şi cum arătau animalele de la care provin. „Am găsit, deja, aici, în săpăturile anterioare dinţi de rechini, oase de vaci de mare, zise şi sirenide, dar şi broaşte-ţestoase", explică profesorul Vlad Codrea.
Crocodilii ardeleni aveau un metru şi jumătate lungime, iar vacile de mare, mamifere asemănătoare focilor, au intrat în mitologie. „Aceste sirenide, cum li se mai spune, din familia dugongilor au «înfierbântat» imaginaţia marinarilor din vremea vikingilor, pentru că, de la distanţă, semănau cu o femeie pe jumătate ieşită din apă şi cu coadă de peşte. Când se apropiau de aceste animale, ei vedeau, însă, că vacile de mare aveau mustăţi", explică profesorul de paleontologie.
Rudele cangurilor
Cercetătorii au mai găsit la Treznea şi la Bociu cei mai vechi hamsteri din Europa. „Am găsit şi marsupiale, dar să nu vă imaginaţi că am găsit canguri. Sunt rude mai mici, care îşi purtau puii în spate", spune cercetătorul.