Mostviertel, ţinutul mustului, este un amestec de calm şi frenezie, de câmpie şi munte, cu livezi şi cidru.
Dacă există vreo regiune mai ignorată, mai nebăgată în seamă, mai necunoscută pentru turistul român în Austria, aceea e Mostviertel. Ţinutul mustului se întinde mult dincolo de autostrada ce străbate Austria de la est la vest şi nu are nici oraşe celebre încărcate de istorie, nici atracţii turistice care să ţină prima pagină a unui ghid, nici o natură nemaivăzută în alte părţi ale ţării. Şi totuşi, e ceva aici care, odată descoperit, merge direct la suflet. Un amestec de calm şi frenezie, de molcom şi sălbatic, de câmpie şi munte.
Zona molcomă
Partea de nord a Mostviertelului este supranumită şi „mild", adică molcomă, precum dealurile mici de înălţime şi acoperite de livezi de pomi fructiferi. Bunăstarea şi tradiţia mustului au apărut aici în vremea împărătesei Maria Tereza. Ea a fost cea care i-a sfătuit pe localnici să cultive pomii fructiferi şi mai ales să le transforme rodul în băutură slab alcoolizată şi la fel de apreciată aici ca şi berea. De atunci fiecare gospodărie are o mică fabrică de făcut must, mai mult pentru consum propriu decât pentru a face afaceri.
MostBirn House, muzeul - loc de joacă
Locul unde aflaţi drumul perelor (sau al merelor) din copac până în sticlă. Este un muzeu/magazin/loc de joacă unde display-uri interactive vă invită fie la storsul fructelor, fie la presatul lor, vă povestesc despre procesul de fermentare şi chiar despre cel de îmbuteliere. În Mostviertel există peste 300.000 de pomi fructiferi, majoritatea în livezi particulare, iar un păr poate trăi până la 200 de ani şi dă peste 1.000 de kilograme de fructe în decursul vieţii sale.
Moststrasse, Drumul Mustului
Drumul Mustului este o rută turistică ce se întinde pe nu mai puţin de 200 de kilometri, printre dealuri şi văi pline de l