Medicina a ajuns în punctul în care, prin intermediul celulelor stem, ne dă posibilitatea de a ne asigura viitorul din punct de vedere medical. Află cum se recoltează aceste celule şi cum pot fi de folos, în egală măsură, şi unui copil, dar şi unui adult.
În prezent, leucemia nu mai înseamnă obligatoriu condamnare la moarte, deoarece se poate trata cu ajutorul celulelor stem. În România, prima recoltare de celule stem din sânge placentar a fost realizată în anul 2006, însă abia la sfârşitul acestui an va avea loc primul transplant cu celule depozitate într-o bancă din România.
Beneficiarul este Vlad Andrei Decu, un copil de 5 ani din Călărași, care s-a născut cu o boală de sânge ereditară, numită betatalasemie majoră. Vestea cumplitei boli i-a făcut pe părinţii lui Vlad să ia hotărârea de a mai aduce un copil pe lume, pentru a-i oferi băieţelului lor şansa unui tratament cu celule stem.
Vindecă peste 70 de boli
Celulele stem se deosebesc de cele obişnuite prin capacitatea de a se multiplica, mai exact, de a da naştere la celule-fiice diferite, capabile de a înlocui o serie de ţesuturi lezate. Această caracteristică le conferă calitatea de fi utilizate în tratarea a peste 70 de boli ( de la Parkinson, scleroză multiplă, boli cardiovasculare, la diabet şi câteva tipuri de cancer).
Celulele stem se pot recolta fie la naştere, din sângele placentar, fie, în cazul unui adult, din măduva osoasă şi din sângele periferic (de la nivelul membrelor), deoarece sunt considerate zonele cu cea mai mare densitate de celule stem. Din momentul în care sunt recoltate, celulele stem sunt conservate în bănci speciale, contra cost.
Giulia Crişan, o avocată de 34 de ani din Bucureşti, este una dintre miile de mămici care au văzut în recoltarea celulelor stem un mijloc de a ajuta copilul să aibă un viitor mai sigur din punct de vede