Grădiniţele private sunt aglomerate deşi taxele percepute sunt piperate chiar şi de 800 de lei pe lună. Şomajul mare în rândul femeilor a lăsat fără „obiectul muncii" grădiniţele de stat cu program prelungit, deschise şi în vacanţe.
Inspectoratul Şcolar Galaţi obişnuieşte să pună la dispoziţia părinţilor care nu au cum să stea cu copiii lor pe timpul vacanţei de vară, o serie de grădiniţe.
Cele mai multe dintre acestea adoptau programul prelungit, care presupune ca preşcolarii să stea „la program" până spre după-amiază, după care sunt „recuperaţi" de părinţi.
Din cauza crizei, care a lăsat fără locuri de muncă numeroase femei, grădiniţele sunt acum goale. Dacă tot stau acasă, mamele preferă să stea cu copiii lor pentru a nu mai cheltui bani pentru taxă, transport, pacheţel şi tot ce-i trebuie unui copil la grădiniţă.
Acestă situaţie este în totală contradicţie cu ceea ce se întâmpla cu ani în urmă.
"Dacă în alţi ani, pe timp de vară, abia găseai un loc liber la grădiniţele deschise, anul acesta, sunt aproape goale", afirmă directoarea unei unităţi de învăţământ pentru preşcolarii din Galaţi, Victoria Bodolan.
Inspectoratul Şcolar a anunţat, încă de la sfârşitul anului şcolar, că pune la dispoziţia părinţilor interesaţi mai multe grădiniţe. "Cristal", "Motanul Încălţat" şi Grădiniţa nr. 52 ar fi trebuit să funcţioneze până la sfârşitul lunii iulie, iar Grădiniţele "Elena Doamna", şi "Step by step" ar fi trebuit să-şi deschidă porţile pe 1 august şi să funcţioneze până la 1 septembrie.
Surprinzător, doar Grădiniţa "Motanul Încălţat" are copii în acest moment.
În toată această vreme, administratorii grădiniţelor private îşi freacă mâinile de bucurie pentru că afacerile le merg din plin. La Grădiniţa "Iulica", de exemplu sunt 27 de copii din toate categoriile de vârstă.
"Avem un program special pentru vacanţă, primim c