Tancul a inspirat soldatilor de-a lungul timpului sentimente de teama profunda. In al Doilea Razboi Mondial, doar aparitia unui Tiger sau al unui Panther pe campul de lupta avea un impact psihologic imens.
Dar in umbra acestora au stat si unele variatiuni romanesti, cele mai cunoscute in acest sens fiind tunurile antitanc mobile T.A.C.A.M. T60, T.A.C.A.M. R2 sau vanatorul de tancuri Maresal.
In timpul Razboiului Rece, tancul romanesc T.R. 85, de unde vine si prescurtarea, incerca sa isi faca loc printre numerele imense de T72. Importanta lor nu a fost mare, dar merita amintite eforturile inginerilor romani in acest sens.
Istoria constructiei de vehicule blindate grele romanesti poate fi clasificata in doua perioade, prima in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si cea de-a doua incepand in jurul anilor 1980, concentrandu-se pe crearea unui tanc romanesc modern.
Primul sistem antitanc mobil romanesc
Armata romana, pe baza performatelor oferite de tancul sovietic T34, dorea o solutie similara, insa industria romaneasca nu era capabila de a sustine un astfel de program si resursele erau indisponibile. Ce erau disponibile insa la acea vreme erau un numar mare de vehicule capturate, iar locotenent colonelul Constantin Ghiulai, un nume de care se leaga constructia ulterioara a T.A.C.A.M. R2 si a Maresalului, primeste sarcina de a crea un sistem antitanc mobil.
Sasiul era luat de la tancul sovietic T60, avea un blindaj intre 15 si 25 mm, era echipat cu un tun sovietic de 76.2 mm. Aceasta constructie a luat numele de Tun Anticar pe Afet Mobil T60. Acestea au fost folosite intre februarie si august 1944 in bataliile din Moldova impotriva sovieticilor si confiscate de Armata Rosie, dupa intoarcerea armelor pe 23 august.
Tancurile usoare R2 erau o componenta destul de numeroasa in cadrul fort