Guvernul landului Bavaria trebuie să interzică fumatul în orice local public – baruri, cârciumi, discoteci, restaurante, chiar şi în cortul de Oktoberfest. Cum încearcă să supravieţuiască nemţii: devin membri ai unor „cluburi pentru fumători“. Nici aici însă nu sunt lăsaţi în pace de ecologişti.
Sebastian Frankenberger are 28 de ani şi afişează un zâmbet inocent, uşor angelic, accentuat, probabil, de cărarea pe mijloc. Partidul în numele căruia vorbeşte, autointitulat „ecologist-democratic", a reuşit să aducă la urnele unui referendum regional suficient electorat (37,7%) astfel încât rezultatul să fie validat şi să-i fie favorabil.
Gruparea politică pe care o reprezintă Frankenberger s-a desprins, pe când acesta era încă un puştan, din mişcarea ecologistă revoluţionară născută pe baricadele lui 1968. O tabără disidentă, formată de acei militanţi pentru o lume mai curată, neîmpăcaţi cu viziunile de stânga ale „verzilor" tradiţionali.
Cotidianul „Die Welt" i-a descris drept „o sectă politic-ecologistă de dreapta", creştin-conservatoare, „cu argumente mai degrabă ezoterice decât ştiinţifice". De fapt, rezultatul referendumului din Bavaria este primul succes politic înregistrat de „ecologiştii-democraţi", din rândurile cărora nu a ieşit niciodată vreun parlamentar, nici la nivel de land, cu atât mai puţin la nivel federal.
Umbra lui Adolf
Legislaţia ce prevede instituirea unei interdicţii a fumatului datează, în Germania, încă din 2007. Reglementările au fost, la acea dată, în aşa fel construite, însă, pentru a permite o soluţie de convieţuire şi a evita o tensionare a dezbaterii. A fost, desigur, un calcul electoral făcut de partide. Dar nu numai: ultimul care a încercat să interzică total fumatul în Germania a fost Adolf Hitler.
După atâtea decenii de la sfârşitul erei naziste, niciun politician nu a riscat o asoc