"Am facut un pact de coexistenta cu timpul, nici el nu m-a urmarit si nici eu nu am fugit de el... Intr-o zi ne vom intalni..."
Colma, orasul mortilor
In districtul San Mateo, din California, nu departe de San Francisco, se afla un oras ce pare ca doarme. Cu o populatie de 1500 de locuitori si 1.500.000 de persoane decedate, Colma si-a castigat faima in California ca "Orasul mortilor" sau "Orasul sufletelor". Localitatea pare sa detina un record inedit: 17 cimitire asezate pe nu mai mult de 4 km. Numarul locuitorilor "subpamanteni", ce depaseste cu mult numarul celor "pamanteni", a dat nastere unei glume care circula printre localnici: "E grozav sa fii viu in Colma!" Marea necropola reuneste 17 cimitire, concepute mai mult ca parcuri memoriale: cimitirul grecesc, italian, sarbesc, evreiesc, japonez.
Timp de trei saptamani, orasul Colma a devenit pentru mine un muzeu al pietrelor funerare, al cavourilor si al povestilor de familie. Mormintele, in marea lor majoritate, sunt adevarate monumente de arta, incarcate de istorie, unele vechi de peste 100 de ani. Aici sunt inmormantati multi americani faimosi, jucatori de baseball, cantareti de jazz, circari, eroi legendari, printre care si Wyatt Earp, justitiarul Vestului Salbatic.
Cimitirul sarbesc a apartinut initial Societatii Ortodoxe, aici fiind inmormantati credinciosi de rit pravoslavnic. Dar pe cruci descoperim nu doar nume de sarbi, ci si foarte multi rusi, bulgari, greci. Printre monumentele gravate cu litere chirilice am gasit o cruce simpla, de piatra, pe care era scris atat: "Leon Popesku roman, 1894-1927". Poate ca mortii nu pot spune o poveste, dar pietrele lor funerare pot ascunde multe. Oare aici chiar se afla un roman? Cum de-l aruncase soarta tocmai pe continentul indepartat al Americilor? Si cum de intreaga sa viata fusese rezumata doar in cateva randuri: nume, nationalita