A reuşit să-şi împlinească visul de a deveni dascăl, însă după numai trei ani de profesorat a ales să lucreze la Biblioteca Orăşenească din Târgu-Cărbuneşti, rămânând în lumea cărţilor vreme de aproape trei decenii. Ana Sârbu ştie cu exactitate locul fiecărei cărţi în bibliotecă.
Deşi atunci când era mică se juca de-a doctorul şi asistenta, când a sosit timpul să-şi aleagă un drum în viaţă şi-a dat seama că îi este greu să vadă suferinţa şi a optat pentru profesorat. A copilărit în comuna Săcelu, unde a urmat şi cursurile şcolii generale, pentru ca apoi să urmeze Liceul Teoretic Novaci. „După liceu m-am îndreptat către Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Timişoara. Am ales această facultate la influenţa tinerilor care mergeau spre Timişoara. Nu ştiam multe despre oraş, dar l-am îndrăgit şi am rămas cu nostalgia lui“, declară Ana Sârbu. Imediat după facultate, a fost detaşată în Moldova, ca profesor de limba română şi rusă.
„În anul 1981 am plecat în Moldova cu repartiţie. Am profesat în satul Slobozia, unde am cunoscut oameni extraordinari, care ştiau ce au de făcut. Aveam 23 de ani şi mi s-a părut o perioadă frumoasă, alături de un adevărat colectiv de cadre didactice. Nu se făcea diferenţă între cei tineri şi cei cu experienţă, aşa cum se întâmplă azi. Tânărul vine fără experienţă şi are nevoie să fie ajutat de colegi. Ştiu că e mai uşor să-i ponegreşti decât să-i ajuţi, dar toţi am fost la început de drum. Un an mai târziu, m-am întors în Gorj“, îşi aminteşte bibliotecara.
27 de ani în lumea cărţilor
Statornică şi mereu dispusă să le ofere cititorilor săi cele mai bune sfaturi, Ana Sârbu nu şi-a mai schimbat locul de muncă în ultimii 27 de ani. „În 1983 am venit la bibliotecă, găsind pe rafturi 45.000 de volume. Multe dintre ele au fost casate, iar acum avem 30.700. M-am acomodat repede în lumea cărţ