O nouă limbă cucereşte universul. Numele ei este globish, o engleză simplificată, influenţată puternic de internet şi de noile tehnologii, care permite tuturor, de la Londra şi până în Beijing, să comunice fără probleme.
Cea mai vorbită limbă, după cum spunea prinţul Charles al Marii Britanie, nu este nicidecum engleza, ci „globish“ sau „global English“, engleza incorectă, agramată, stâlcită, pe care străinii o vorbesc între ei pentru a comunica, atunci când reuşesc, cu locuitorii din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă, altfel spus cu cei care vorbesc engleză „din naştere“. Această limbă rudimentară, simplificată, redusă la esenţial, care „îşi datorează“ naşterea internetului, reclamelor, muzicii şi desenelor animate, se numeşte „globish“, o limbă folosită mai mult sau mai puţin corect de patru miliarde de oameni, adică două treimi din populaţia Terrei.
Altfel de idiom
În trecut, idiomul dominant era de obicei impus de marile imperii. Latina s-a răspândit în zona mediteraneană şi în toată Europa datorită expansiunii imperiului roman. Engleza a cucerit planeta urmărind expansiunea celebrului British Empire, care, în perioada sa de apogeu, domina un sfert din suprafaţa globului. A urmat apoi o nouă versiune a limbii engleze, americana, atunci când, în a doua jumătate a secolului XIX, Statele Unite au devenit noua putere mondială, cucerind planeta nu doar cu propria forţă militară şi economică, ci, mai ales, cu acea „soft power“ a propriei culturi de masă, filmele de la Hollywood, muzica rock şi, mai recent, cu limbajul internetului, popularizat de Microsoft şi Apple, de Google şi Facebook. Noutatea constă în faptul că acest „globish“, căruia săptămânalul Newsweek, i-a dedicat un amplu articol, nu cucereşte teren în fruntea unei armate, nu este o putere economică sau culturală, ci este limba învingătorilor,