"Debitul Dunarii, la intrarea in tara este in scadere, iar, datorita reducerii debitelor raul Siret (prin acumularile Racaciuni-Galbeni-Calimanesti-Movileni), la statia Sendreni, s-a redus nivelul Siretului, in acest moment fiind la cota de atentie", a anuntat sambata Administratia Nationala "Apele Romane". In acelasi timp, ANAR a precizat ca viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc, pe sectorul Radauti Prut-Aval Stanca Costesti.
Datorita scaderii nivelelor si debitelor de pe raul Siret, nivelele Dunarii in zona Braila-Galati raman cvasi-stationare. In acest moment, inregistreaza o usoara tendinta de scadere la Galati: 655 cm fata de maximul inregistrat de 679 cm.
"Datorita precipitatiilor abundente, sub forma de aversa, inregistrate la nivelul judetului Constanta (Constanta 30 l/mp, Cernavoda 65 l/mp, Mihail Kogalniceanu 121 l/mp, Targusor 110 l/mp), precum si la nivelul judetului Tulcea (in jur de 100 l/mp), precizam faptul ca pagubele produse la nivelul acestui areal (de ex. Cernavoda) au fost provocate din cauza ploilor torentiale cazute la nivel local, in cantitati insemnate si nu datorita reversarii Dunarii", precizeaza ANAR, adaugand ca principala problema ramane presiunea apei asupra digurilor in se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute.
Conform avertizarii INHGA, COD ROSU, viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc, pe sectorul Radauti Prut-Aval Stanca Costesti. Nivelul maxim la statia Oroftiana (prima statie de pe raul Prut, pe teritoriul romanesc) a fost atins in cursul zilei de vineri, 797 cm, in acest moment, fiind in scadere cu 95 cm (nivelul este acum de 602 cm).
Prutul, la statia Radauti Prut (statia amonte de acumularea Stanca-Costesti), inregistreaza un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. Tendinta de crestere a raului Prut la statia Rada