PROCEDEU. Andrei Tinu ţine vipera de cap şi o lasă să muşte dintr-un pahar, unde se scurge veninulAndrei Tinu a pus la cale un business mai puţin obişnuit, iar câştigurile sunt pe cale să apară. Împreună cu patru prieteni, Andrei a întemeiat o crescătorie de vipere cu corn, în Lunca Dunării, în apropiere de Giurgiu. A închiriat patru camere din anexa unui institut de cercetare, a pus aer condiţionat şi a amenajat "terrarii" (acvarii umplute cu pământ, pietre şi nisip), unde trăiesc câteva zeci de vipere. "Sunt foarte pretenţioase, trebuie să le asigur 25 de grade Celsius temperatură constantă şi le hrănesc cu câteva rozătoare pe lună pe fiecare", spune Tinu. El a cumpărat viperele cu 300 de euro bucata de la un crescător şi a primit toate avizele de la autorităţi.
O dată la două săptămâni, Andrei şi prietenii lui "mulg" reptilele, adică le extrag veninul. "Fiecare viperă «produce» 2-3 mililitri, veninul este pus pe o lamelă şi se cristalizează", explică Andrei, care obţine cam un gram şi ceva de venin pur pe lună. Această cantitate, în funcţie de puritate, se vinde cu sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro. "Sunt în negocierea unor contracte şi sper să obţin cât mai mult, pentru că sunt foarte puţini crescători autorizaţi de vipere", spune Andrei Tinu. Veninul de viperă este extrem de preţuit în industria farmaceutică şi se găseşte greu în România. "Era să mă muşte una săptămâna trecută. Avem însă ser antiviperin la îndemână şi încăperile sunt sigilate, pentru că altfel n-am fi primit autorizaţiile", a mărturisit Andrei.
PROCEDEU. Andrei Tinu ţine vipera de cap şi o lasă să muşte dintr-un pahar, unde se scurge veninulAndrei Tinu a pus la cale un business mai puţin obişnuit, iar câştigurile sunt pe cale să apară. Împreună cu patru prieteni, Andrei a întemeiat o crescătorie de vipere cu corn, în Lunca Dunării, în apropiere de Giurgiu. A închiriat pat