Patru tineri din Drobeta Turnu Severin, arestaţi în septembrie 2009 pentru infracţiuni cu cărţi de credit, au fost condamnaţi la câte trei, respectiv patru ani de închisoare cu executare. Grupul de severineni acţiona pe teritorul Italiei şi României, ocupându-se cu furtul de date electronice, clonarea cardurilor şi retragerea de numerar cu carduri de credit false.
La sfârşitul lunii august 2009, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au comunicat că, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinţi, au prins în flagrant, în Timişoara, cinci dintre membrii unui grup infracţional, în timp ce făceau retrageri de numerar folosind carduri clonate. La percheziţia autoturismului cu care se deplasau au fost găsite 54 de carduri clonate, 54.941 de lei, o listă cu codurile PIN şi 20 de grame de canabis.
Gruparea de carderi era monitorizată încă de la începutul anului 2009, când poliţiştii de frontieră mehedinţeni au obţinut o informaţie potrivit căreia Jan Gherghinescu, Viorel Roman, Ionuţ Martinescu, Liviu Trancă şi Eugen Firu, toţi din Drobeta Turnu Severin, se ocupau cu falsificarea cărţilor de credit cu care scoteau diverse sume de bani din conturile titularilor. Grupul acţiona pe teritorul Italiei şi României, mai exact în Italia furau datele cardurilor, le clonau, după care retrăgeau sume mari de bani din bancomate în judeţele Timiş şi Mehedinţi.
Îşi împărţeau sarcinile
Cercetările au arătat că Jan Gherghinescu era coordonatorul grupului, el fiind cel care se ocupa de cazarea carderilor în Italia, în regiunea Livorno, şi de găsirea de bancomate pentru instalarea dispozitivelor de citire a cardurilor. Ionuţ Martinescu intra şi rămânea pe timpul nopţii în supermarketuri sau benzinării, unde plasa dispozitivul pe bancomat, ieşind după aceea fără a lăsa nici o urmă. Când magazinul se deschidea, cei cinci aşteptau în