Viitorii însurăţei nu mai aruncă cu banii când vine vorba de organizarea nunţii. Cele mai mult cupluri aleg produse şi servicii cât mai ieftine, iar unele tinere preferă să închirieze sau să împrumute rochia de mireasă.
Dacă în anii trecuţi vrâncenii care voiau să-şi unească destinele alegeau cele mai pompoase ţinute, locaţii şi decoraţiuni, acum o bună parte dintre viitorii miri îşi drămuiesc cu grijă fiecare bănuţ, fiind extrem de atenţi la costurile organizării nunţii.
Este şi cazul Mirelei Chirilă, o tânără de 25 de ani care se va căsători în această vară, iar bugetul pentru marele eveniment este drastic subţiat de criză.
Nuntă, după salariu
„Facem nunta doar din banii mei şi ai viitorului soţ, pe care cu greu i-am strâns de un an încoace. Părinţii nu ne pot ajuta, deoarece sunt pensionari şi bolnavi. Va fi o nuntă modestă, la care vor veni doar rudele şi câţiva prieteni. Nu mi-am permis să-mi cumpăr rochie, aşa că am împrumutat-o pe cea a unei prietene. Tot noi ne vom ocupa de decorarea sălii. Deja am cumpărat câteva vaze în care vom pune flori. Dacă angajam o firmă ne costa 2.000 de lei", spune Mirela Chirilă.
Vânzările, în declin
Magazinele de specialitare din municipiul Focşani au păstrat aceleaşi preţuri la toate produsele şi serviciile chiar dacă TVA-ul a fost majorată, tocmai pentru a mai atrage clienţi. Cu toate acestea, vânzările au scăzut considerabil în ultima perioadă, iar comenzile sunt din ce în ce mai „sărăcăciaose".
„Cei care ne calcă pragul magazinului se uită mai întâi la preţ, apoi aleg. Nu se mai prea merge pe principiul cumpăr ceea ce-mi place, oricât ar costa. De asemenea, nu se mai fac invitaţii cu sutele ca în anii trecuţi, acum clienţii rezumându-se chiar şi la 50 de bucăţi. Nici stranierii care nu se uitau la bani nu mai vin acum acasă pentru a-şi organiza nunţile. Se simte criza destul de mult",