- Desi ar trebui sa iesim in strada si sa manifestam, dovedindu-ne solidaritatea cu valorile noastre nationale, privim indiferenti cum praful uitarii se asterne in straturi, peste personalitati de exceptie, care au facut ca numele Romaniei sa straluceasca in toata lumea. Deopotriva de vinovate, indiferenta oficiala, dar si a noastra, nasc monstri. Criza valorilor este, de fapt, o criza de identitate. Am uitat cine suntem. Cei doi savanti pe care vi-i prezentam in continuare stiau -
GHEORGHE PANCULESCU, coautor al Turnului Eiffel
Un "nas" celebru: Vasile Alecsandri
Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie descoperita in Romania, de proiectantul si constructorul Gustave Eiffel, care a importat-o de la noi.
Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich, inginerul roman Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. In 1878, Panculescu revine in tara, pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal. In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita metodei de montare a sinei pe traverse in afara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul era de aproape cinci ani.
Gustave Eiffel la Valenii de Munte
Alexandre Gustave Eiffel Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte, pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane. Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.
In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul "Nicolae Iorga", francezul a fost gazdui